Pošta Srbije - Predstavljene marke povodom 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa

27.10.2021.

Predstavljene marke povodom 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa

Pošta Srbije predstavila je danas prigodno filatelističko izdanje u čast 140 godina od uspostavljanja srpsko-američkih diplomatskih odnosa. Na svečanosti održanoj u PTT muzeju, u prisustvu državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Nemanje Starovića, vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević uručio je Ambasadoru SAD u Beogradu Entoniju Godfriju i specijalni poklon ove filatelističke edicije za predsednika SAD Džozefa Bajdena.

„Pošta Srbije svoju društveno odgovornu ulogu ostvaruje i podrškom politici Vlade i predsednika Republike Srbije, kao i Ministarstva spoljnih poslova, što čini na svojstven način i uz jasnu poruku da je Srbija zemlja koja ima veliki broj prijatelja, u koje svakako spadaju i SAD. Srbija je veliki prijatelj SAD i verujem da će naše dve zemlje biti zajedno i na putu u budućnost i to je poruka koju Pošta Srbije ovim filatelističim izdanjem simbolično prenosi“, izjavio je Zoran Đorđević.

Ambasador Godfri zahvalio je Pošti Srbije na filatelističkom izdanju kojim se, kako je rekao, na originalan način obeležava veliki jubilej. „Marka slikovito predstavlja odnos i prijateljstvo naših naroda i zemalja, koji počivaju na zajedničkim vrednostima i zajedničkoj viziji budućnosti. Dokument prikazan na marki i orlovi koji stoje rame uz rame, podsećaju na partnerstvo između SAD i Srbije, koje gradimo iz dana u dan“, rekao je ambasador Godfri i istakao da je najvažniji zajednički cilj put Srbije ka Evropskoj uniji.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović ocenio je da je uručenje ekskluzivnog filatelističkog izdanja predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, izuzetan simboličan čin koji oslikava povezanost nacija kroz pisanu reč koja nesmetano ptuje svetom i povezuje narode. „Razvoj dobrih odnosa sa SAD predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Danas možemo s ponosom da kažemo da pozitivna dinamika saradnje Srbije i SAD dostiže nove nivoe i otvara niz novih perspektiva“ rekao je Starović i istakao spremnost Ministarstva spoljnih poslova da gradi svestranu saradnju sa SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i interesima naših država i naroda.

Prigodno filatelističko izdanje pod nazivom „140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa” čine dve prigodne poštanske marke u formi bloka sa motivom dvoglavog orla, koji su izabrali građani Srbije glasanjem koje je organizovano u julu putem aplikacije Vajber.