Pošta Srbije - Jubilej Komunističke partije Kine obeležen na poštanskim markama

1.12.2021.

Jubilej Komunističke partije Kine obeležen na poštanskim markama

Prigodno izdanje poštanskih maraka „100 godina Komunističke partije Kine”, Pošta Srbije svečano je predstavila javnosti na promociji u PTT muzeju, uz prateću filatelističku izložbu „Savremena filatelija Narodne Republike Kine”. Događaju su prisustvovali v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, Nj.E ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, drugi visoki predstavnici Ambasade i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je Pošti Srbije i direktoru Đorđeviću na posebnom izdanju poštanskih maraka i izložbi povodom stogodišnjice Komunističke partije Kine, što je, kako je rekla, prijateljski čin koji na najbolji način odražava čelično prijateljstvo dvaju naroda. Ambasadorka je govorila o ogromnom doprinosu Komunističke partije Kine, koja je najveća partija na svetu sa više od 95 miliona članova, mirnom razvoju zemalja, kao i razvoju kinesko-srpskih odnosa. „Postoji veliki potencijal kada je reč o saradnji Kine i Srbije u oblasti poštanske delatnosti. Naša Ambasada pružiće pomoć u komunikaciji između pošta naših zemalja i unaprediti njihovu saradnju kako bi narodu naše dve zemlje pružili još bolje poštanske usluge”, zaključila je Čen Bo.

„Značaj delovanja Komunističke partije Kine tokom jednog veka od osnivanja ogleda se ne samo u izvanrednom razvoju ove zemlje koja je jedan od svetskih lidera u svim oblastima. Ono što mi želimo da istaknemo i ovekovečimo ovim izdanjem su odlični odnosi Kine i Srbije, obeleženi trajnim i pouzdanim partnerstvom i iskrenim prijateljstvom naše dve zemlje, a koji su u najvećoj meri izgrađeni kroz inicijative koje je pokrenula i podstakla Komunistička partija Kine, predsednik Si Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pošta Srbije daje svoj doprinos očuvanju za budućnost svedočanstava o tom prijateljstvu i ponosna je što može da doprinese daljoj izgradnji naših odnosa, u oblastima poštansko-logističke delatnosti, razvoja međunarodnog poštanskog saobraćaja, kao i približavanjem ove velike kulture putem filatelističke delatnosti i drugim vidovima kulturne saradnje”, rekao je Zoran Đorđević, v. d. direktora Pošte Srbije i najavio uručenje specijalnog poklona emisije maraka za predsednika Si Đinpinga u ime države Republike Srbije i Pošte Srbije.

Prigodno filatelističko izdanje pušteno u opticaj 29. novembra, sadrži tri prigodne poštanske marke na kojima su simbolično predstavljeni 100-godišnjica Komunističke partije Kine, Trg Tjenanmen i Kineski zid, štampane u tabačićima sa tri marke i tri vinjete, koverat prvog dana i prigodan žig. Izdanje je priređeno u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, dok je umetnička obrada izdanja delo Nadežde Skočajić, kreatorke maraka i vrednosnica Pošte Srbije.