Pošta Srbije - Đorđević i ambasador Perl o saradnji sa Poljskom i filatelističkoj delatnosti

2.12.2021.

Đorđević i ambasador Perl o saradnji sa Poljskom i filatelističkoj delatnosti

Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije” Zoran Đorđević primio je ambasadora Republike Poljske u Srbiji Rafala Perla, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje pošta Srbije i Poljske, iskazavši otvorenost za sve oblike saradnje u cilju prenošenja i razmene iskustava i napredne tehnološke prakse.

Povod susreta bila je i prigodna poštanska marka emisije „Znameniti svetski književnici” sa likom Stanislava Lema (1921-2006), u čast stogodišnjice rođenja ovog čuvenog poljskog književnika i jednog od najpoznatijih svetskih pisaca naučne fantastike, koju je Pošta Srbije pustila u opticaj 1. decembra, sa idejom da podseti na Lemova književna dostignuća i uticaj na razvoj svetske naučno-fantastične književnosti.

Lem je dobitnik i brojnih nagrada i priznanja Republike Poljske za književni rad i popularizaciju poljske kulture u svetu, kao i međunarodnih nagrada i priznanja. Bio je član Poljske akademije umetnosti, počasni doktor nauka Univerziteta u Opolu, Lavovskog državnog medicinskog univerziteta i drugih, dobitnik Ordena sa belim orlom i počasni građanin Krakova.

U okviru emisije „Znameniti svetski književnici” objavljene su i marke posvećene Fjodoru Mihailoviču Dostojevskom, Šarlu Bodleru i Rabindranatu Tagori.