Pošta Srbije - Jubilej diplomatskih odnosa Srbije i Kazahstana obeležen na markama

17.12.2021.

Jubilej diplomatskih odnosa Srbije i Kazahstana obeležen na markama

Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije predstavio je Nj.E. ambasadoru Republike Kazahstan u Srbiji Madiju Atamkulovu prigodno izdanje poštanskih maraka „25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Kazahstan”, koje je Pošta Srbije priredila u čast jubileja.

Đorđević i ambasador Atamkulov istakli su uspešan razvoj odnosa koji su tokom četvrt veka bili obeleženi čvrstim prijateljstvom, poverenjem i međusobnim poštovanjem, i pozdravili otvaranje novog poglavlja u odnosima Beograda i Nur-Sultana, na intenziviranju i učvršćivanju veza u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, zasnovanog na čvrstom bilateralnom pravnom okviru.

„Visok stepen podrške i saradnja naših zemalja u najvažnijim oblastima, mogu biti još sadržajniji. Pošta Srbije otvorena je za sve oblike saradnje u cilju prenošenja i razmene iskustava i tehnološke prakse, a Ambasada Kazahstana u Beogradu pružiće pomoć u komunikaciji i povezivanju pošta naših zemalja, kako bismo pružili još bolje poštanske usluge. Složili smo se i da u oblasti filatelističke saradnje, gde sada pravimo prve korake prigodnim poštanskim markama povodom važnog jubileja, kao i u oblasti kulturne razmene, postoji veliki potencijal, koji ćemo ubuduće više koristiti kako bismo povećali međusobno razumevanje i približili naše narode i kulture”, rekao je Zoran Đorđević.

Motivi na prigodnim poštanskim markama – bloku sa dve marke i kovertu prvog dana, su arhitektonske i geografske znamenitosti Srbije i Kazahstana. Stručnu saradnju obezbedila je Ambasada Kazahstana u Beogradu, dok je umetnička realizacija delo Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije.