1.11.2019.

Радове је потребно спаковати у писма и слати на адресу: Поштански преградак 900, 11000 Београд 6, са назнаком: Наградни конкурс „Пиши Деда Мразу”.

На полеђини рада неопходно је назначити податке о аутору рада – име, годиште, адресу и контакт телефон родитеља/старатеља. На групним радовима, потребно је навести назив, адресу и контакт телефон установе, одељење или васпитну групу, као и број деце која су учествовала у креирању рада. Уз све радове, обавезно је приложити изјаве о сагласности за коришћење и обраду наведених података о ауторима, за потребе конкурса од стране Поште Србије.

За најуспешниjе радове, по три у појединачној и три у групној конкуренцији према одлуци стручног жирија, обезбеђене су вредне награде.

Акција посвећена најмлађима по којој се Пошта препознаје крајем сваке календарске године, има за циљ да подстакне дечју креативност и таленте и унапређује културу писања и писменост.

Услови наградног конкурса и обрасци изјава о сагласности, истакнути су на сајту Поште www.posta.rs, а заинтересовани се могу обратити и на телефон 011-3064-102.        

10.10.2019.

Пошта Србије је овим поводом издала емисију пригодних поштанских марака „Дан марке – 150 година од прве дописнице”, а мотив на марки је вероватно најстарија сачувана дописница код нас, послата 15. октобра 1869. године из Новог Сада за Врдник. Такође, у част обележавања дана светске поштанске заједнице, у ПТТ музеју у Београду отворена је изложба „Честитке и разгледнице – слали смо љубав, поштовање и радост”, која приказује део вредне колекције разгледница и честитки, штампаних у периоду од 1880–1945. године.

„Пошта Србије својом основном делатношћу – комуникацијом и остваривањем поштанског саобраћаја са целим светом, стандардизује пословање од свог настајања, а данас успешно одговара изазовима глобалног тржишта и електронске трговине”, поручила је Мира Петровић, вршилац дужности директора Поште Србије и додала да Пошта својом великом инфраструктурном и логистичком мрежом коју непрекидно унапређује, чини да поштанске услуге буду доступне и корисницима у тешко приступачним крајевима земље, једнако као и привреди и друштву у целини. „За наш раст и развој заслужни су запослени пословично посвећени овом великом систему, па је посебно задовољство да данас покажемо јавности део приватне колекције разгледница колегинице Јасмине Јанковић, које потичу из различитих епоха, али њихове поруке говоре универзалним језиком, који се увек разуме, па чак и данас када технологија преузима примат”, истакла је Петровић осврћући се на тему изложбе која ће бити отворена до 9. новембра.

Светски поштански савез је међународна организација која координира поштанске политике и правила између земаља чланица, а тиме и светски поштански систем. Организацију чинe 192 земље, удружене у циљу јединственог и квалитетног обављања међународних поштанских услуга. Кнежевина Србија је, међу представницима 22 државе оснивача, учествовала у оснивању Светског поштанског савеза 9. октобра 1874. године у Берну, а Пошта Србије је члан Савеза такорећи од оснивања.

30.8.2019.

На страници ПостЕвропе https://www.posteurop.org/europa2019, можете гласати за најлепшу поштанску марку Европе из овогодишњег издања „Европа – Националне птице”.

Гласање траје до 9. септембра о.г., у организацији поштанске асоцијације Пост-Eвропе.

Ardeola ralloides – Жута чапља, мала врста чапље, кратког врата, кратког и снажног кљуна и смеђих леђа, дужине од 44–47 цм, а распона крила од 80–92 цм. Њен изглед се мења током летења када због боје крила, изгледа као да је беле боје. Чапљине боје су предивне, посебно у „свадбеном руху”. Жута чапља је гнездарица Специјалног резервата природе „Горње Подунавље” на северу Србије. Гнезди се у мешовитим колонијама са другим чапљама, у густим тршчацима, прошараним врбама и ракитом. У наше крајеве долази крајем априла, а у топле крајеве одлази крајем августа. Према IUCN критеријумима, ова врста је угрожена и строго је заштићена. Стручну сарадњу обезбедио је Јован Ј. Лакатош, орнитолог и фотограф природе. Уметничку обраду издања урадио је мр Бобан Савић, академски сликар и креатор поштанских марака у ЈП “Пошта Србије”.

Подсећамо да је пригодна поштанска марка Поште Србије, Европа – Национални инструменти – мотив Гајде, 2014. године у онлјан гласању добила највише гласова и изабрана за је најлепшу поштанску марку у 2014. години.

13.6.2019.

Овај догађај представља прекретницу у историји српског народа од пресудног значаја за даље просвећење, уређење друштва и изграђивање културног и духовног живота Срба.

Стекавши право да самостално посвећује архијереје и свештенство, под Савином управом, Црква оснива нове епархије. У манастиру Жичи, седишту архи-епископије, Сава крунише свог брата Стефана Првовенчаног за краља и посвећује епископе Хума, Зете, Хвосна, Будимља, Дабра, Моравице, Топлице, Рашке, Призрена и Липљана. Номоканононом Светог Саве, првим правним кодексом Српске Цркве и врховним законом Државе, написаним око 1220. године, Србија постаје правна држава вођена начелом сагласја световне и духовне власти.

Пригодно издање „800 година аутокефалности српске цркве” садржи поштански блок са перфорираном марком, коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Мотив нa блоку: манастир Жича и Свети Сава, детаљ фреске из манастира Милешева; уметничку обраду обезбедила је Анамари Бањац, академски сликар „Србијамарке”.

Стручна сарадња: др Миљана Матић, кустос, и ђакон Александар Секулић, Музеј Српске православне цркве у Београду.

10.6.2019.

Осврћући се на дугу традицију и лидерску позицију Поште, окупљеним сарадницима обратила се Мира Петровић, в. д. директора ЈП Пошта Србије, нагласивши да је Пошта од претходног окупљања истим поводом забележила нове успехе и остварила пословни добитак на крају прошле, као и нови раст у првом тромесечју ове године. „Посебно радује раст у сегменту пост-експреса где је недавно забележена 5-милионита примљена пошиљка у овој години, што је за 700.000 више у односу на исти период прошле године. Поштина технолошка флота обновљена је са 257 доставних возила чиме потврђујемо углед најшире распрострањене националне саобраћајно-логистичке мреже”, истакла је Петровић.

Мира Петровић је уручила плакету најбољем раднику поштанске делатности у 2018. години - Саши Михајловићу, достављачу из Јагодине, који се захвалио на поверењу и важном признању. „Ово је велика ствар, највећа коју сам доживео за ових 27 година рада у Пошти, трудићу се да оправдам награду”, истакао је Михајловић.

У радним јединицама широм Србије, 1.358 запослених добило је плакете и новчане јубиларне награде за допринос резултатима Предузећа.

Традиционално за Дан Поште, отвoрена је тематска изложба, а овога пута представљени су нацрти за поштанске марке, врхунских ликовних уметника у оквиру поставке – „Уметнички нацрти за поштанске марке у периоду од 1930. до 1990. године”. Нацрти знаменитих уметника Зламалика, Грујића, Куна, Ћирића, Кажића, Миленковића и других, чије се скице налазе у богатој ризници музеја биће доступни јавности до 6. септембра у ПТТ музеју.

Такође, корисницима је представљен нови корпоративни сајт Предузећа, унапређеног дизајна, динамике и функционалности, са новим алатима и апликацијама за брзо и једноставно праћење пошиљака, калкулацију цена и лоцирање услуга и пошти. Најављене су и нове услуге за грађане - трансфер новца преко Moneygram новчане дознаке и услуга доставе возачких дозвола грађанима на кућну адресу.