Filatelija

Značajni događaji u umetničkim minijaturama.

Asortiman filatelističkog pribora: klasere, futrole, plastificirane listove za futrole, filatelističke lupe i pincete, UV lampe, razne vrste havida i zaštitnih folija, kao i ostali filatelistički pribor možete kupiti u našim prodajnim objektima u Beogradu: prodavnica „Filatelija”, Takovska 7 i filatelistički šalter u Glavnoj pošti, Takovska 2.

Filatelistički klaseri sa belim stranama

Filatelistički klaseri su albumi za odlaganje i čuvanje maraka. Postoje u dva formata, sa koricama u više boja i različitim brojem unutrašnjih listova. Klaseri A5 formata imaju 16 belih strana sa jednim pergament međulistom. Prostor za odlaganje maraka je šest redova po strani.

Klaseri A4 formata, mogu imati 16, 32 i 64 bele strane sa duplim pergament međulistom. Prostor za odlaganje maraka je devet redova po strani.

Filatelistički klaseri sa crnim stranama

Filatelistički klaseri su albumi za odlaganje i čuvanje maraka, sa koricama u više boja i različitim brojem unutrašnjih listova. Klaseri su A4 formata, a mogu imati 16, 32 i 64 crnih strana sa duplim pergament međulistom ili namagnetisanim zaštitnim međulistom. Prostor za odlaganje maraka je devet redova po strani.

Filatelističke futrole i korice

Filatelističke futrole i korice predstavljaju sisteme za odlaganje i čuvanje maraka, koverata, razglednica, dokumenata. Postoji širok asortiman korica u zavisnosti od kapaciteta, dimenzija, boja i namene. Mogu sadržati 60 ili 80 listova u zavisnosti od materijala koji se čuva.

Filatelističke lampe

UV lampe za otkrivanje fluoroscentnosti na markama, novčanicama i telefonskim karticama.

Filatelističke pincete

Korišćenjem filatelističkih pinceta izbegava se ostavljanje otisaka prstiju i oštećenja perforacija na markama. Postoje ratličite vrste i dimenzije pinceta u zavisnosti od njihove krajnje namene. U ponudi su pincete PI 31, PI 42, PI 51, PI 52, kao i pincete za plastičnom zaštitom.

Filatelističke lupe

Širok asortiman filatelističkih lupa pruža mogućnost uveličavanja poštanskih maraka i ostalih predmeta od 2 do 6 puta. Mogu imati i LED svetlo.

Listovi za marke po godištu izdanja maraka

Listovi za marke po godištu izdanja maraka imaju zaštitne havide u koje se umeću marke. Havidi su zalepljeni na reprodukcije maraka, u njih se umeću marke i na taj način su zaštićene od prašine i dodatnih spoljnih uticaja. Listovi za marke se prodaju pojedinačno za svako godište maraka.

Tematske garniture

Ovo je filatelistički proizvod, osmišljen da na atraktivan način ponudi pregled određene tematike, sastavljene od većeg broja poštanskih maraka koje je JP ,,Pošta Srbije“ izdala u određenom razdoblju, sa zajedničkom temom. Tematske garniture su urađene na više tema: „Poseti Srbiju“, „125 godina od patenta Teslinog transformatora“, „75 godina zoološkog vrta u Beogradu“, „Sport na markama“ i druge.

„Poseti Srbiju“ je zanimljiva tematska garnitura maraka, zamišljena tako da na jednom mestu prikaže jedinstvene turističke prirodne znamenitosti i atrakcije Srbije, koje oduševljavaju lepotom i raznolikošću, poput Đavolje varoši, Gamzigrada, Rajca, Resavske pećine, crkava, manastira, starinskog nakita, nošnji, nacionalnih instrumenata...

„125 godina od patenta Teslinog transformatora“ je garnitura sa markama i pratećim filatelističkim prozvodima, kovertom prvog dana i maksimum kartom, koje je Pošta izdala povodom 125 godina od patenta Teslinog transformatora. Na markama je portret našeg velikog naučnika kao i jedan od njegovih patenata-Teslin transformator.

„75 godina zoološkog vrta u Beogradu“ je jedinstvena garnitura sa markama, karnetom i kovertima prvog dana koje je JP ,,Pošta Srbije“ izdala 2011. godine, a povodom jubileja beogradskog zoološkog vrta, oaze lepote usred velegrada, na koju možemo biti ponosni. U njemu se rađaju i neguju, pored ostalih, i neke, zaista retke životinje, koje su, poput belog lava, tigra, kengura, bele kanje, prikazane na markama. Slogan beogradskog zoološkog vrta je: Bekstvo iz grada u centar grada. Pobegnite, bar na kratko, od svakodnevnih briga i problema i provedite sa nama jedan nezaboravan dan, a ova garnitura reprezentuje taj slogan.

„Sport 1“ - sport je neiscrpna tema poštanskih maraka u kojima se može uživati, a iz kojih se može i mnogo naučiti i saznati. Ova garnitura sadrži marke na kojima je prikazan naš Olimpijski tim iz Pekinga 2008 (Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić, Jelena Janković, Ana Ivanović, Novak Đoković), svetski prvaci iz Rima 2009, plivači Nađa Higl, Milorad Čavić i vaterpolo reprezentacija, kao i 25. Letnja Univerzijada-Beograd 2009“, sa maskotom Igara, razigranim vrapcem.

„Sport 2“ - Ova garnitura sadrži marke sa temama: „Olimpijske igre u Londonu 2012“ i „RIO 2016“.Tu su i naši osvajači medalja u kolektivnim sportovima. Ekskluzivnost ove garniture čini marka ,,Šampioni Dejvis kupa-Beograd 2010“, sa našim reprezentativcima N. Đokovićem, V. Troickim, N. Zimonjićem i J. Tipsarevićem, a na vinjeti je prikazana popularna ,,salatara“- trofej ovog takmičenja.

Kompleti su specijalno dizajnirane korice koje sadrže poštanske marke i koverte prvog dana određene tematike. U ponudi se nalaze kompleti na teme Orijent ekspresa, Nove godine, Olimpijskih igara u Pekingu, Božića, Dunavske konvencije.

Kartoni sa markama

Kartoni - uložni kartoni, popunjeni markama, praktični za korišćenje, predstavljaju i atraktivan suvenir i jedistven poklon. Teme kartona su: Pravoslavlje, Etnografija, Dečja marka...

„Pravoslavlje 1“ - karton sadrži marke sa motivima srpskih manastira koji su na listi kulturne baštine Uneska, zatim manastira Mileševe i freske Belog anđela, manastira Kalenića, i izdanja ,,Božić“ i ,,Vaskrs“ sa izuzetno značajnim sakralnim motivima.

„Pravoslavlje 2“ - karton sadrži marke sa motivima tradicionalne pravoslavne trpeze za Božić, česnice, badnjaka, i marke sa nekim od najznačajnih fresaka iz srpskih manastira koje je JP ,,Pošta Srbije“ izdala u okviru izdanja ,,Božić“ i ,,Vaskrs“.

„Etnografija“ - karton sadrži marke sa raznim etno motivima. Među njima je i ekskluzivna marka ,,Evropa-nacionalni muzički instrumenti“ iz 2014. godine, koja je zvanično proglašena za najlepšu marku Evrope na „onlajn“ glasanju. Tu je i predivan nevestinski nakit iz prethodnih vekova, kao i nošnje, kruna, pirotski ćilim.

Spomen album

Spomen album je luksuzno opremljena i ilustrovana knjiga, koja predstavlja kompletna godišnja izdanja poštanskih maraka. Albumi, pored kompletnog godišta maraka, sadrže i prigodne tekstove o emisijama maraka i predstavljaju nesvakidašnji, vredan filatelistički proizvod izuzetne lepote.

Okviri i magneti za decu

Dečji okvir je okvir za izlaganje filatelističkih proizvoda. Izdanja poštanskih maraka na teme bajki, basni, dečijih pesama, smeštena u dekorativne okvire različitih boja, mogu predstavljati izuzetno lep i jedinstven poklon.

Magneti predstavljaju proizvod koji služi za izlaganje prigodne poštanske marke i predstavlja jedinstven suvenir. Urađen je u dimenzijama 30mm x 37,5 mm, kako za verikalne, tako i za horizontalne marke.