O usluzi

Poštanska marka, sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno je i jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture

Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture. Poštanska marka nije samo poštanska vrednost, već upečatljiv kulturni, pa i umetnički fenomen. Ona ima značajnu ulogu u promociji vrednosti ideja vrednosti ideja, nasleđa, specifičnosti jednog društva, te se njeni motivi biraju s posebnom pažnjom i insistira na najvišem kvalitetu izrade.

Marke izrađene u Srbiji dobile su brojna međunarodna priznanja, a naši stručnjaci su stekli reference i kod inostranih klijenata. To iskustvo i znanje na raspolaganju su i Vama, ukoliko se opredelite za izradu lične, personalizovane poštanske marke, privatno ili za potrebe poslovanja.

Bavimo se izradom svih vrsta idejno-likovnih i grafičkih rešenja za poštanske marke i vrednosnice, filatelističke proizvode, kao i za ostale proizvode potrebne za korporativnu prezentaciju. Pored toga, radimo kompjutersku pripremu za štampu proizvoda, kontrolu štampe i izrađujemo filatelističke celine.

Prigodne poštanske marke i vrednosnice su poštanske marke koje Pošta izdaje za posebne prilike i koje, slikom ili motivom, obeležavaju neki značajan jubilej, događaj ili datum iz nacionalne ili svetske istorije, sporta, kulture, nauke i sl, ali i služe i da prikažu različite motive (npr. flora i fauna).

Prigodne poštanske marke koriste se kao redovne poštanske marke, odnosno kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u unutrašanjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Takođe imaju i filatelističku namenu.

Obeležavanje jubilarnih datuma na prigodnim poštanskim markama podrazumeva godišnjice: 50, 75, 100, 125, 150 i svaku narednu dvadesetpetogodišnjicu.

Redovne poštanke marke i vrednosnice služe za opštu upotrebu i izdaju se zavisno od potreba poštanskog saobraćaja, u skladu sa motivima redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica koje utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove poštanskih usluga. Redovne poštanske marke se koriste kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u unutrašanjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Pored namene u filatelističke svrhe, poštanske marke, svojim likovnim i grafičkim rešenjem, motivima i drugim karakteristikama, u trajnoj su funkciji kulturne, naučne, sportske, istorijske i druge promocije naše zemlje.

Prodaja poštanskih maraka

Poštanske marke mogu se kupiti na šalterima svih pošta u Srbiji.

Nova i prethodna izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti u poštama širom Srbije.

U izložbeno-prodajnom prostoru u Beogradu, Takovska broj 7 i na filatelističkom šalteru u Glavnoj pošti, Takovska broj 2, u ponudi su:

  • filatelistički i numizmatički proizvodi;
  • prigodne poštanske marke;
  • FDC koverte;
  • filatelističke tematske celine i drugi filatelistički proizvodi.