O usluzi

Poštanska marka, sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno je i jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture

Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture. Poštanska marka nije samo poštanska vrednost, već upečatljiv kulturni, pa i umetnički fenomen. Ona ima značajnu ulogu u promociji vrednosti ideja, nasleđa, specifičnosti jednog društva, te se njeni motivi biraju s posebnom pažnjom i insistira se na najvišem kvalitetu izrade.

Marke izrađene u Srbiji dobile su brojna međunarodna priznanja, a naši stručnjaci su stekli reference i kod inostranih klijenata. To iskustvo i znanje na raspolaganju su i Vama, ukoliko se opredelite za izradu lične, personalizovane poštanske marke, privatno ili za potrebe poslovanja.

Bavimo se izradom svih vrsta idejno-likovnih i grafičkih rešenja za poštanske marke i vrednosnice, filatelističke proizvode, kao i za ostale proizvode potrebne za korporativnu prezentaciju. Pored toga, radimo kompjutersku pripremu za štampu proizvoda, kontrolu štampe i izrađujemo filatelističke celine.

Redovne poštanske marke služe za opštu upotrebu i izdaju se zavisno od potreba poštanskog saobraćaja, u skladu sa motivima redovnih izdanja poštanskih maraka koje utvrđuje ministarstvo nadležno za oblast poštanskog saobraćaja. Redovne poštanske marke se koriste kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Pored namene u filatelističke svrhe, poštanske marke, svojim likovnim i grafičkim rešenjima, motivima i drugim karakteristikama, u trajnoj su funkciji kulturne, naučne, sportske, istorijske i druge promocije naše zemlje.

Prigodne poštanske marke su poštanske marke koje Pošta izdaje za posebne prilike i koje, slikom ili motivom, obeležavaju neki značajan jubilej, događaj ili datum iz nacionalne ili svetske istorije, sporta, kulture, nauke i sl, ali služe i da prikažu različite motive (npr. flora i fauna).

Prigodne poštanske marke koriste se i kao redovne poštanske marke, odnosno kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Takođe imaju i filatelističku namenu.

Obeležavanje jubilarnih datuma na prigodnim poštanskim markama podrazumeva godišnjice: 50, 75, 100, 125, 150 i svaku narednu dvadesetpetogodišnjicu.

Prodaja poštanskih maraka

Poštanske marke mogu se kupiti na šalterima svih pošta u Srbiji.

U izložbeno-prodajnom prostoru prodavnice „Filatelija” u Beogradu, Takovska broj 7 i na filatelističkom šalteru u Glavnoj pošti, Takovska broj 2, u ponudi su:

  • prigodne i redovne poštanske marke;
  • FDC koverte i maksimum karte;
  • filatelistički proizvodi kao što su: tematske garniture, spomen albumi, godišnji kompleti maraka u koricama, dečji okviri, magneti, katalozi itd;
  • filatelistički pribor.