Пост-експрес (Post Express) – брза пошта - Упутство за паковање

Пост-експрес (Post Express) – брза пошта

Кажите где, кажите када – имате сарадника за успех.

Правилним паковањем обезбеђујете сигурно уручење пошиљке примаоцу.

Специјализовану еколошку амбалажу за паковање Пост-експрес пошиљака можете купити у пошти.

Уколико се корисник одлучи за сопствену амбалажу, у обавези је да пошиљку запакује тако да заштити њен садржај, друге пошиљке и запослене који рукују пошиљком.

Пошиљалац је одговоран за адекватно паковање пошиљака, било да користи специјализовану или сопствену амбалажу, осим у случају када захтева услугу паковања од поште, што се посебно наплаћује.

Упутство за правилно паковање

За паковање пошиљака користи се одговарајућа амбалажа (омоти, коверте, провидне фолије, кутије, сандуци и друго), која мора бити прилагођена садржају, облику, величини, маси и вредности пошиљке. Упутство за правилно паковање пошиљака

Предмети од стакла и остали ломљиви предмети морају бити запаковани у тврдој кутији, испуњеној одговарајућим заштитним материјалом, односно обмотани заштитним материјалом и упаковани у тврде картоне, када облик предмета не дозвољава паковање у кутију, тако да се спречи свако трење или ударање током транспорта, било између предмета узајамно или између предмета и зидова кутије.

Течности треба да буду затворене у непромочиве посуде. Свака посуда се ставља у специјално тврду кутију у којој се налази одговарајући заштитни материјал за упијање течности у случају оштећења посуде. Поклопац кутије се чврсто затвара, тако да не може да се отвори.

Масне и тешко топиве материје (мазива, текући сапун, креме, смола и слично) морају бити затворене у прво паковање (кутија, платнена или пластична врећа), а затим у кутију од дрвета, метала, чврстог пластичног материјала или неког другог материјала, како би се спречило истицање садржаја.

Разне врсте сувих прашкова морају бити упаковане у посуду (врећу, кутију од метала, дрвета, отпорног пластичног материјала или од картона). Ове посуде морају бити стављене у чврсту кутију од дрвета, лима, пластике и слично, а простор између кутија се испуњава пиљевином или неком другом заштитном упијајућом материјом.

Живе животиње за које је дозвољен пренос – пчеле, пијавице и свилене бубе – морају бити упаковане у одговарајуће кавезе, ковчеге, лимене кутије и слично, којима се осигуравају сви потребни услови током преноса, тако да се избегне свака опасност и за животиње и за запослене.

Еколошка амбалажа

У духу друштвено-одговорног пословања, Пошта Србије увела је типизирану брендирану амбалажу од рециклираног материјала са различитим врстама полиетиленских и картонских коверата у понуди.

Тип коверте Димензије Цена
(у динарима)
Полиетиленски коверат од рециклираног материјала за Пост-експрес пошиљке Тип А без џепа 240x300мм 9,00
Полиетиленски коверат од рециклираног материјала за Пост-експрес пошиљке Тип Б без џепа 280x380мм 10,00
Полиетиленски коверат од рециклираног материјала за Пост-експрес пошиљке Тип Ц без џепа 350x450мм 15,00
Картонски коверат од рециклираног материјала за Пост-експрес пошиљке Тип Б без џепа 270x350мм 25,00
Картонски коверат од рециклираног материјала за Пост-експрес пошиљке Тип Б са џепом 270x350мм 30,00

Еколошка амбалажа се може наћи у продаји у свим поштама дефинисаним за пријем Пост-експрес пошиљака.

Забрањени садржаји

Забрањено је слање пошиљака које садрже: новац, накит, пламените метале, драго камење (осим у вредносним пошиљкама); опојне дроге и психотропне материје; животиње; експлозивне, запаљиве, радиоактивне и друге опасне материје; оружје и муницију; предмете пиратерије; саблажњиве и неморалне предмете; све остале предмете чији је пренос законом забрањен. Детаљније

Ако постоји сумња да Пост-експрес пошиљка садржи неке од предмета чији је пренос забрањен, запослени на пријему пошиљке може од особе која предаје пошиљку захтевати отварање пошиљке ради увида у њен садржај.

Пошта Србије задржава право да одбије пријем свих пошиљака које не испуњавају услове пружања Пост-експрес услуге у погледу забрањеног садржаја и адекватног паковања.

Повезане услуге и информације