PostPak – otkupni paket za region - Uputstvo za pakovanje

PostPak – otkupni paket za region

Za jednostavniji plasman Vaše robe u regionu.

Na paketu moraju biti naznačene adrese pošiljaoca i primaoca i otkupni iznos.

Dimenzije i masa paketa za inostranstvo zavise od uslova ovlašćenog poštanskog operatora odredišne zemlje.

Pakovanje mora odgovarati masi, obliku, prirodi sadržine, veličini, označenoj vrednosti, kao i načinu i dužini trajanja prenosa.

Paket se može upakovati u sopstvenu ambalažu (omot, kutija, sanduk, vreća) ili u originalnu paketsku ambalažu, opšte i posebne namene, različitih oblika i dimenzija, kupljenu u poštama. Paketska ambalaža za posebne namene od troslojnog kartona, predviđena je za pakovanje boca, projekata, slika, kalendara i sl.

Paket se predaje otvoren na šalteru pošte.

Pošljalac je odgovoran za pravilno pakovanje i zatvaranje paketa. Pakovanje i zatvaranje moraju da zaštite sadržinu, tako da se ne može oštetiti pritiskom i uzastopnim rukovanjima. Na pakovanju ili na omotu potrebno je ostaviti dovoljno prostora za ispisivanje službenih oznaka i poštanske nalepnice.

Dimenzije i adresovanje

Dimenzije paketa zavise od uslova koje definiše ovlašćeni poštanski operator odredišne zemlje.

Najmanje dimenzije adresne strane paketa su 9 cm x 14 cm.

Maksimalne dimenzije paketa: zbir dužine i obima paketa na najširem mestu poprečno može biti najviše 300 cm, s tim da najveća dimenzija ne sme prelaziti 150 cm.

Adresa primaoca ispisuje se u donjem desnom delu, adresa pošiljaoca u gornjem levom delu adresne strane paketa. Na omotu paket mora sadržati čitko ispisane adrese primaoca i pošiljaoca, latinicom i arapskim brojevima.

Posebna pakovanja

  • Lomljivi ili predmeti od stakla moraju se upakovati u čvrstu kutiju napunjenu odgovarajućim zaštitnim materijalom, koji sprečava trenje ili udarac tokom transporta, bilo između samih predmeta ili predmeta i stranica kutije;
  • tečnosti i lako topljive materije moraju se staviti u potpuno nepropustljive posude. Svaka posuda mora biti stavljena u posebnu otpornu kutiju ispunjenu odgovarajućom zaštitnom materijom, u količini dovoljnoj da upije tečnost u slučaju lomljenja posude. Poklopac kutije mora biti pričvršćen tako da ne može lako da se otvori;
  • teško topljive masne materije, kao što su lekovite masti za mazanje, tečni sapun, smole itd, moraju biti zatvorene najpre u jedno pakovanje (kutiju, platnenu vreću, plastiku, itd.), a zatim u kutiju od drveta, metala, čvrstog plastičnog matrijala i slično, dovoljno otpornu da spreči izlivanje sadržine;
  • razne vrste suvih praškova moraju najpre biti upakovane u posudu od metala, drveta, otpornog plastičnog materijala, a ove posude stavljaju se u čvrstu, otpornu kutiju izrađenu od drveta, lima, plastike i slično, sa odgovarajućom upijajućom i zaštitnom materijom između dva pakovanja (piljevinom i slično).

 

Povezane usluge i informacije